Gå till innehåll

Vad ska jag ha min webbplats till?

Dekoration föreställande darttavla med pilarDetta är den heliga graalen av webbplatsfrågor. Detta är alltså den första frågan vi ska ta oss an i ett webbplatsprojekt.

Med hjälp av svaret på denna fråga som bas kan jag träffsäkert styra vad jag gör på webbplatsen och jag kan också hålla koll på (läs mäta) om webbplatsen lyckas med det jag vill.

Utan svar på denna fråga kan jag nästan lika gärna lägga ner mitt webbprojekt. Om jag inte vet varför webbplatsen finns till så spelar det ju ingen roll vad du gör med den och då är det kanske bättre att göra annat. (Om du inte vill lägga ner kan du förstås kasta hur mycket pengar och tid som helst på ett webbplatsprojekt utan att veta vad du får, varför, hur bra det är eller till vilken nytta osv. Det är ok också men...kanske onödigt.)

Affärsmål

Vad jag ska ha min webbplats till hänger tätt ihop med mina affärsmål. Webbplatsen är nämligen inte en ö utan existerar i ett sammanhang, mitt företag, och ska bidra till att mitt företag går bra.

Företagets (det kan vara en organisation, en kampanj eller nåt annat så klart) mål bör jag förstås ha full koll på. Om jag inte vet vad mina affärsmål är bör jag ta reda på det först.

Mitt företags mål är att hjälpa andra att få ut mer nytta av sina webbplatser.

Webbplatsmål

När jag nu vet vad mitt företags mål är går jag vidare till webbplatsens mål.

Det är nu så smidigt att detta inte är rocket science. Beroende på företag kan webbplatsen (Nu pratar vi alltså om en extern webbplats. För intranät gäller annat.) vara till för ett eller flera av följande:

  • Generera affärer
  • Skapa engagemang kring ett eller annat
  • Skapa medvetenhet om ett eller annat

Ja, och möjligen något mer.

För min del handlar det om att generera affärer 😉

I nästa inlägg kommer jag att titta på hur jag kan hålla koll (mäta) på om mina webbplatsmål uppnås.

1 reaktion på ”Vad ska jag ha min webbplats till?

  1. Pingback: Att skapa sin egen webbplats – dkjellgrens

Kommentarer inaktiverade.