Youtubeminiatyr med texten "Sätt smarta mötesmål" och en bild på Daniel Kjellgren

Sätt smarta mötesmål

För att öka effektiviteten och nyttan med dina möten tycker jag att du ska sätta smarta mötesmål.

Jag har just gjort en film om det på min Youtube-kanal.

Vill du inte se filmen så är detta vad jag säger:

Målet är det resultat vi vill åstadkomma och förväntar oss efter vår insats. Det ska alltid vara superkonkret, det måste vara mätbart och det måste tidsatt. Då blir det lättare att fastställa om och när målet är uppnått.  

Så: 

Vad är det vi ska kunna när en utbildning är genomförd och hur vet vi att vi kan det?  

Vad ska vi ha uppnått när konferensen avslutas och hur vet vi om vi uppnått det?  

Eller i vårt fall: 

Vad ska vara klart när mötet är slut och hur vet vi om det är klart? 

Målet talar alltså om vart vårt möte är på väg. 

Och för att vara supertydlig redan från början och innan vi går vidare: Utan ett tydligt mål är det nästan ingen idé att träffas för ett möte. 

Ok, du kanske har hört talas om att mål ska vara smarta? Om inte så står SMART för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsatt. Har du hört talas om det så kan du ha fått för dig att smarta mål bara gäller projekt eller på hög företagsnivå eller nåt annat storslaget. Men det är faktiskt så att alla mål även dom små blir bättre om de är smarta. Det är alltså smarta mål du ska sätta och formulera för dina möten. 

Sätt smarta mötesmål

Så när du planerar ditt möte tycker jag att du ska skriva S M A R T på ett papper och helt enkelt skriva ner: 

Vilket specifikt mål vill du att ni tillsammans uppnår under mötet? 

Hur mäter du att det är uppnått, eller hur vet du att det är uppnått (och det kanske är ett enkelt ja eller nej (om ett beslutet är taget eller inte) men… 

Accepterar gruppen att ni arbetar mot just det här målet? Eller eventuellt, under vilka förutsättningar (med vilken typ av förberedelser eller annat) kan gruppen acceptera att arbeta mot målet? 

Är det realistiskt att uppnå målet under den avsatta mötestiden? Om inte, vad kan du göra för att det ska bli realistiskt? Behövs mer tid, behöver material skickas ut för instudering i förväg… eller något annat?  

När ska målet vara uppnått? Ja, eftersom det är ett möte så tänker jag allra senast när mötet avslutas. 

Att formulera ett smart mål hjälper också dig som mötesledare att fundera ut vad som krävs i form av förberedelser, aktiviteter, material… för att ditt möte ska nå sitt mål. För det kanske inte räcker att säga hej o välkommen och så börja prata om det. Troligen räcker det inte alls eller hur? 

Mål för varje punkt i agendan

Har du en agenda full med punkter? Tja, sätt då ett smart mål för var och en av punkterna i agendan. Och jag tycker att du ska vara lite noggrann. Kan du inte formulera ett smart mål för en agendapunkt, ta bort den.  

Och du, vissa punkter som du kanske hittills har kört på slentrian kan få en helt ny innebörd. För, vad är egentligen det specifika målet med punkten “Välkommen” på agendan? Att låta gruppen landa, hitta varandra, fokusera på något annat än det de höll på med innan mötet och på så sätt skapa goda förutsättningar att samarbete under det fortsatta mötet, eller hur? 

Så, sätt smarta mötesmål för ditt nästa möte! 

Lycka till! 

Ge dig själv förutsättningar att lyckas med nästa möte 

Nu tycker jag du ska göra minst en av dessa två saker: 

Beställ min checklista för att lyckas med mötet

Ladda ner och läs “Möten och hur du nailar dem, varenda gång”

Annat bra innehåll 

Så tyckte du det här var ett bra tips och vill du ha fler? Om du tittar på mina filmer på Youtube och fortsätter läser min blogg så får du tips om hur du kan göra. 

Dela gärna det här inlägget så att andra får vara med och vill du ha hjälp med ditt nästa möte så hojtar du till!