Bild med texten "Bryt isen med en "Stinky Fish"

”Stinky Fish” för att bryta isen

Ibland kan det vara bra att bryta isen lite innan ett möte liksom kommer igång. Då kan deltagarna få ner axlarna något och det blir lättare att ta sig an svåra problem tillsammans. 

Det finns massor av olika “isbrytare” som du kan göra men min kompis föreslår alltid övningen “Stinky Fish” så jag tänker att jag förklarar hur du kan göra den. 

En “stinky fish” är något du bär runt på men helst inte vill prata om. Men ju längre du gömmer en fisk desto mer stinker den. Det är ju en metafor för en rädsla, en oro eller ångest, och något som bara blir värre om du inte vill erkänna det och ta itu med det. 

Övningen bidrar till öppenhet i gruppen. Här vågar vi (förhoppningsvis) dela med oss, även av saker där vi känner oss lite sårbara. Den hjälper oss att få en bättre förståelse för varandra och då kan vi arbeta bättre tillsammans. Och, rädslor som vi vet om är förstås lättare att konfrontera och hantera. 

Så här kan du göra ”Stinky Fish” 

Rita en fisk på tavlan (whiteboard eller vad du har).

Bild av en tecknad "stinky fish"

Sen ber du som mötesledare alla skriva ner sina rädslor, farhågor eller orosmoln inför det projekt eller arbete som ni står inför på post it-lappar. Enstaka ord eller meningar blir bra o en rädsla per lapp om man har flera. 5 minuter brukar räcka gott för den här delen. 

När tiden är ute ber du alla, en i taget sätt upp sina lappar i fisken på tavlan och läsa upp dem. 1 minut per person typ så ganska snabbt. Om du vill visa vägen kan du börja själva. 

Bild av tecknad fisk med post-it lappar på

Och sen är det egentligen klart. 

Kom ihåg att den här övningen inte är till för att lösa upp alla rädslor. Det vi vill göra är att skapa öppenhet i gruppen och medvetenhet hos alla kring vår oro. Men, ta gärna någon minut extra för att reflektera kring det som nu finns i den stinkande fisken. Finns det något som kan besvaras direkt? Då kan ni såklart prata lite kort om det. 

Lycka till! 

Annat bra innehåll

Så tyckte du det här var ett bra tips och vill du ha fler? Om du tittar på mina filmer på Youtube och läser min blogg (till exempel om principen “Tillsammans ensamma”) så får du tips om hur du kan göra.

Dela gärna det här inlägget så att andra får vara med och vill du ha hjälp med ditt nästa möte så hojtar du till! 

Vill du föresten se mig berätta om ungefär det här så kolla in den här filmen: