Texten "Be conscious" symboliserar att vi behöver vara medvetna när vi planerar våra möten.

Att få till ett lyckat möte 

Finns det bra och dåliga möten? Ja, det gör det ju såklart.  

Men kan vi se redan i förväg om ett möte kommer att vara lyckat eller inte?  

Jag tror att det finns minst tre ledtrådar. 

  1. Jag tror att det går att skapa förutsättningar för ett lyckat möte. 
  1. Jag tror att en erfaren, utbildad, mötesledare kan underlätta för att få till ett lyckat möte. 
  1. Jag tror att medvetet valda mötesaktiviteter ökar chansen för ett lyckat möte. 

Ledtrådarnas betydelse

  • Förutsättningar för ett lyckat möte handlar om förberedelser. Förberedelse av både sig själv som mötesledare och deltagarna på vad som kommer att hända under mötet. Det görs till exempel genom att formulera mål, bjuda in rätt deltagare och se till att deltagarna har rätt förkunskaper (till exempel genom att skicka ut agenda och lämpliga handlingar i förväg). Klassiker som du redan känner till. Inga konstigheter alls förstås. Vi kan förstås återkomma någon gång till vad som är “rätt deltagare” men… 
  • En erfaren och utbildad mötesledare har med sig en hel verktygslåda in i mötet. Kunskap som gör det lättare att lotsa deltagarna genom mötet. För att leda ett möte är svårt. I vissa fall krävs fingertoppskänsla (när ska du till exempel avbryta någon?). I andra fall krävs skinn på näsan (vågar vi be chefen vara tyst?). Det är inte något vem som helst bara kan. 
  • Medvetet valda aktiviteter kan hjälpa en grupp att komma framåt (eller vart gruppen nu ska). Till det mål som pekats ut för mötet. Det är kanske inte alltid en öppen diskussion är det bästa. Du vet sådana som börjar med att mötesledare säger nåt i stil med: “Vad tänker ni om det?” och sedan låter deltagare tala fritt. Ibland behöver diskussioner styras så att alla kommer till tals. Andra gånger kanske Tillsammans ensamma” ger bättre effekt än samtal. 

I ärlighetens namn ska vi väl erkänna att ett möte förstås kan misslyckas ändå. Trots att förutsättningar, erfaren mötesledare och väl valda aktiviteter finns på plats. Möten innehåller ju deltagare (och teknikstrul) också 😉 

Kan vi slippa sitta igenom dåliga möten? 

Vi har alla suttit med i möten som inte borde hållits. En del av dem var dömda från början eftersom de saknade förutsättningar att lyckas och en del skulle gjort sig bättre som mail. 

I ett föredrag jag höll för ett tag sedan sa jag till deltagarna att tacka nej till mötesinbjudningar som saknade rätt förutsättningar (som otydliga mål och agenda). Det kanske är lite väl hårt eller burdust. Prova att fråga efter till exempel mötesmål nästa gång det saknas. Passa på att fråga vad det förväntas att du ska bidra med i mötet.  

Vad händer då? Det är lätt att skylla på en dålig mötesledare. Vad händer om du inte bara dyker upp slentrianmässigt? Om du istället ställer högre krav för att du ska delta i ett möte? Så att vi får chansen att bidra på ett positivt och effektivt sätt? 

Testa! 

Ge dig själv förutsättningar att lyckas med nästa möte 

Nu tycker jag du ska göra minst en av dessa två saker: 

Beställ min checklista för att lyckas med mötet

Ladda ner och läs “Möten och hur du nailar dem, varenda gång”

Annat bra innehåll 

Så tyckte du det här var ett bra tips och vill du ha fler? Om du tittar på mina filmer på Youtube och fortsätter läser min blogg så får du tips om hur du kan göra. 

Dela gärna det här inlägget så att andra får vara med och vill du ha hjälp med ditt nästa möte så hojtar du till!