Försättsblad till "Börja med varför när du ska dra igång ett möte"

Fråga först varför när du ska dra igång ett möte

För några år sen kom Simon Sinek ut med boken ”Fråga först varför” eller på engelska: “Start With Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action”. Det är bättre att du googlar eller lånar den på biblioteket än att jag förklarar hela boken. Lite kort handlar om att skapa ett högre syfte med det du gör än att bara typ tjäna pengar.  

Boken handlar ju om att bygga företag eller rörelser som människor vill följa. Och Sinek säger att människor inspireras av en känsla av syfte ett ”Varför” och att när du kommunicerar så behöver det komma före ditt ”Hur” och ditt ”Vad” (som är det du till exempel säljer). 

I boken introduceras “the golden circle” som ett verktyg för att identifiera sitt varför. Men jag tänker faktiskt att kan du använda den gyllene cirkeln för att avgöra om du verkligen ska dra igång ett möte.  

The golden circle, why, how what

Fråga först varför

Du tänker att du vill dra igång ett möte.  
Först frågar du dig själv, varför? Och var nu lite ordentlig när du svarar. Så svar av typen “vi har alltid möten på måndagar” duger inte. Varför ska ni alltid ha möten på måndagar, vad är egentligen syftet, poängen, med mötet på måndagar? Fundera på det en stund. 

 Sen frågar du dig själv: hur? Och det är egentligen nu det blir riktigt intressant ur ett mötesperspektiv för “Hur” handlar om på vilket sätt med vilken metod du ska uppnå syftet, ditt “varför”? Och då är det faktiskt inte säkert att “möte” är bästa metoden, eller hur? Så nu funderar du en stund på vad som kan vara bästa metoden för att nå ditt varför. 

Till sist frågar du dig, vad? Och svaret på den frågan blir förstås beroende på om du kommit fram till att möte faktiskt är den bästa metoden. Har du kommit fram till det, ja men då kan du nu börja fundera på mötets innehåll, alltså vad. Vilka aktiviteter ska ni genomföra tillsammans för att nå fram till det “varför” som du har formulerat? 

Så nu kanske du tror att mitt varför är att sabba alla dina möten. Men det är det såklart inte. Mitt varför är att göra allas arbetsdagar lite bättre. Hur? Jo genom att alla bara ska behöva gå på bra och meningsfulla möten. Så vad gör jag? Jag hjälper dig att bli bättre på att hålla sådan bra och meningsfulla möten. 

Så tyckte du det här var ett bra tips och vill du ha fler? Om du tittar på mina filmer på Youtube och läser min blogg (till exempel om principen “Tillsammans ensamma”) så får du tips om hur du kan göra.

Dela gärna det här inlägget så att andra får vara med och vill du ha hjälp med ditt nästa möte så hojtar du till! 

Vill du se mig berätta om ungefär det här så kolla in den här filmen: